Een vochtmeting: de eerste stap richting gemoedsrust!

Vochtmeter meet vocht in de muren

Vermoed je vocht in de muren? Laat een vochtmeting uitvoeren!

Om meteen te weten hoe het met de vochtigheid in je muren, daken of vloeren is gesteld, biedt een vochtmeting het perfecte antwoord. Een professionele vochtmeting geeft uitsluitsel over de vochtigheid van je stenen muren, hout, polyester, gyproc… Kortom: het is de beste manier om te bepalen of je al dan niet met een lek zit. Net daarom is het ook een logische eerste stap op de weg naar een diagnose én een blijvende oplossing.

Hoe werkt zo’n vochtmeter?

Een typische vochtmeter meet hoeveel vocht er door het materiaal is geabsorbeerd. Aan de hand van radiogolven testen we zo hoe dicht het vocht zich opstapelt in een muur, plafond of vloer. Dit wordt gebruikt om te weten of je een probleem hebt, maar ook om na te gaan hoe ver het bijvoorbeeld staat met het droogproces van je nieuwbouw of renovatie. Vochtmetingen kaderen lang niet altijd in de problematiek van waterlekken.

Welke types vochtmeters zijn er?

Er zijn diverse vochtmeters op de markt; de ene al geavanceerder (en dus duurder) dan de andere. Het spreekt voor zich dat we bij Waterlek.be steeds over het meest high-end en actueel arsenaal beschikken. Ook doe-het-zelvers zijn vaak gebaat bij het aanschaffen van een vochtmeter. Welke? Dat hangt af van wat je exact wilt meten en hoe uitgebreid je de resultaten wilt kunnen gebruiken. Algemeen genomen zijn er drie soorten vochtmeters:

- Destructieve vochtmeters: Deze worden vooral ingezet om te meten hoeveel vocht er in hout zit. Een steekpen wordt in het materiaal zelf geprikt, waarna de vochtwaarden op het schermpje worden getoond. Simpel en accuraat, maar die mini beschadigingen zijn niet altijd een optie.

- Relatieve of niet-destructieve vochtmeters: Bij dit type meter wordt een meetkop tegen het betreffende materiaal gedrukt. Hoe meer vocht, hoe sneller het toestelletje piept. Ideaal om uitsluitsel te bieden over een mogelijk vochtprobleem, zonder bijvoorbeeld je pas geschilderde muur te beschadigen.

- Hygrometers: Met deze toestellen meten we de relatieve luchtvochtigheid binnen een bepaalde ruimte. Die moet normaal gezien tussen de 45 en 65% liggen. Een hogere waarde kan wijzen op een lekkage of vochtprobleem.

Wil je zo snel mogelijk duidelijkheid over je vochtprobleem? Contacteer ons voor een professionele vochtmeting.

Bel ons nu op 0471 99 00 00

Gerelateerde posts

Lekkage in je schuin dak?

Vermoed je een mogelijke lekkage in je pannendak? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen aan je dak. We lijsten hier enkele belangrijke oorzaken op van een daklekkage.

Hoe een waterlek opsporen?

Een waterlek opsporen? Ga alvast zelf aan de slag met deze 4 stappen.

Ultrasoon lekdetectie

Ultrasone lekdetectie is een manier om een lek op te sporen aan de hand van ultrasoon geluid en trillingen. Deze geluiden zijn zo hoog in frequentie waardoor deze niet waarneembaar zijn door het menselijk gehoor. Echter met een ultrasone detector wordt de lekkage wel hoorbaar.

Wat is een vochtmeter?

Bij waterlek.be zie je af en toe artikelen voorbij komen over vochtmeters. Maar wat is een vochtmeter eigenlijk? En hoe werkt het in de praktijk?

Kelder waterdicht maken? Herken deze symptomen.

Een lekkage in je kelder? Dat kan je natuurlijk missen als kiespijn. Zo’n lek heeft immers een impact op de waarde van je huis en de gezondheid van je gezin. Voor je het weet tast het je vloeren en muren aan en ontstaat er zelfs schimmel...

Een lek in je dak? Zó sporen we dit op…

Zit je met een lekkage in je plat dak? Weet dan dat het opsporen van de exacte locatie allesbehalve eenvoudig is. Het lek zelf kan bijvoorbeeld een uiterst klein scheurtje in je bitumen dakbedekking zijn, waardoor het water zich verplaatst tussen de lagen...

BEL NU
‍T 0471 99 00 00

  • Monday-Friday
    09u - 17u
  • Saturday
    Gesloten
  • Sunday
    Gesloten