Je kelder waterdicht maken?

hoog water in kelder

Een lek in de kelder: de symptomen.

Een waterlek in de kelder is vaak al een tijdje aanwezig voor je het opmerkt. Daarom is het goed om alle signalen goed te kennen:

- Uitbloeiingen

Vertonen je keldermuren witte uitbloeiingen? Die ‘sprankelende’ witte poedervlekken noemen we efflorescentie. Het wordt veroorzaakt door water dat door je keldermuren sijpelt.

- Muffe geuren

Ruikt je kelder vreemd en muf? Vooral na zware regenval? Dan kan dit wijzen op een kelderlek.

- Schimmels

Schimmel groeit op vloeren en muren wanneer ze permanent nat zijn. Een duidelijke indicatie voor een waterlek dus!

- Verkleuringen

Zijn je vloeren, wanden of plafonds gevlekt of verkleurd? Donkere vlekken zijn een veel voorkomend teken van water in de kelder. De meeste watervlekken zijn geelbruin, maar ze kunnen evengoed bruin, zwart of groen uitdraaien..

Merk je één of enkele van deze symptomen op? Dan is het dringend tijd om je kelder waterdicht te maken!

Hoe komt dat, zo’n waterlek in de kelder?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor water in je kelder kan komen. De kelder is nu eenmaal het laagste punt van het huis, waardoor water er gemakkelijk heen loopt. Ook water- en rioolleidingen lopen meestal door de keldermuren of -vloer. Bovendien kan water in je kelder sijpelen langs funderingsmuren of zelfs omhoog; dóór de keldervloer. We schetsen hieronder enkele belangrijke boosdoeners:

·       Gebarsten keldermuren of -vloer

·       Gebroken of lekkende leidingen

·       Slechte afvoer rond je huis

·       Open vloerafvoeren

·       Defecte regenwaterpomp

·       Kapotte warmwatertank

Zelf je kelder waterdicht maken?

Is het altijd nodig om bij elk kelderlek meteen professionele hulp in te schakelen? Natuurlijk niet; er zijn zeker enkele zaken die je zelf kan doen om een lekkage in je kelder te vermijden:

1. Reinig je dakgoten en regenpijpen

2. Controleer de waterafvoer

3. Check en repareer scheuren en gaten

4. Repareer je afvoertegel

5. Zorg voor een doeltreffend afvoersysteem

6. Maak de muren waterdicht

7. Controleer je sanitair

Wat doen de professionals van Waterlek.be?

Het grootste voordeel van in zee te gaan met de professionals van Waterlek.be is zekerheid. Zowel op vlak van preventie en detectie als advies en rapportage mag je helemaal gerust zijn: niets wordt aan het toeval overgelaten. Onze specialisten weten raad bij iedere vorm van water in de kelder, wat de oorzaak ook mag zijn. Wil je je kelder volledig en permanent waterdicht maken? Met onze geavanceerde opsporingsapparatuur zijn we steeds in staat om ieder lek in je kelder accuraat op te sporen.

Lek in je kelder? Pak het meteen doortastend aan en bel de professionals van Waterlek.be

Bel ons nu op 0471 99 00 00

Gerelateerde posts

Lekkage in je schuin dak?

Vermoed je een mogelijke lekkage in je pannendak? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen aan je dak. We lijsten hier enkele belangrijke oorzaken op van een daklekkage.

Hoe een waterlek opsporen?

Een waterlek opsporen? Ga alvast zelf aan de slag met deze 4 stappen.

Ultrasoon lekdetectie

Ultrasone lekdetectie is een manier om een lek op te sporen aan de hand van ultrasoon geluid en trillingen. Deze geluiden zijn zo hoog in frequentie waardoor deze niet waarneembaar zijn door het menselijk gehoor. Echter met een ultrasone detector wordt de lekkage wel hoorbaar.

Wat is een vochtmeter?

Bij waterlek.be zie je af en toe artikelen voorbij komen over vochtmeters. Maar wat is een vochtmeter eigenlijk? En hoe werkt het in de praktijk?

Een vochtmeting: de eerste stap richting gemoedsrust!

De ravage die vocht kan aanrichten in je muren (en dus de hele bouwconstructie van je huis) valt niet te onderschatten: rot hout, pleister die lost, verf die bladdert, vreemde vlekken die je woning ontsieren...

Een lek in je dak? Zó sporen we dit op…

Zit je met een lekkage in je plat dak? Weet dan dat het opsporen van de exacte locatie allesbehalve eenvoudig is. Het lek zelf kan bijvoorbeeld een uiterst klein scheurtje in je bitumen dakbedekking zijn, waardoor het water zich verplaatst tussen de lagen...

BEL NU
‍T 0471 99 00 00

  • Monday-Friday
    09u - 17u
  • Saturday
    Gesloten
  • Sunday
    Gesloten